Новини - Свят

CNN: Американци от 6 щата с Хепатит А заради ягодов шейк
Прочетена: 422 пъти

Замразени ягоди, внос от Египет, са станали причината за появата на Хепатит А в шест американски щата, предава CNN, позовавайки се на данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. До момента са засегнати 55 души – 44 от Вирджиния, по 4 от Мериленд и Западна Вирджиния и по един в Северна Каролина, Орегон и Уисконсин.

„Поради относително дългия инкубационен период на хепатит А – от 15 до 50 дни - преди проявата на симптомите, очакваме броят на болните да се увеличи“, каза говорителят на центъра Нора Спенсър-Лавол.

По данни на здравните служби в САЩ около половината от болните във Вирджиния са хоспитализирани. Те са на възраст между 15 и 68 г. Симптомите им са се проявили още през месец май, но до този момент здравните власти не са свързвали отделните случаи с общ източник на инфекцията.

 

Здравната служба във Вирджиния първа прави връзка между появата на Хепатит А с предлаганите в заведенията Tropical Smoothie Café шейкове от горски плодове и по-специално – със замразени ягоди от Египет. След уведомяването на компанията, ягодите са изтеглени, а доставчикът сменен.

 

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщава, че за периода 1 ноември 2012 г. - 30 април 2013 г. в 14 страни в Европа са потвърдени 15 случая на Хепатит А след пътуване до Египет, а за други 89 се предполага, че източникът на инфекцията е същият.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития