Любопитно -

Чорапи сигнализират за поява на рани при диабетиците
Прочетена: 745 пъти

Лекарите ще имат възможността да проследяват дистанционно състоянието на пациентите с диабет за потенциална животозастрашаваща ситуация, благодарение на иновативни чорапи, които измерват телесната температурата на стъпалото, съобщава сайтът Med-Tech Innovation.

 

Изследване на Университета Нотингам Трент и компанията „Siren Care” е довело до изобретяване на електронни смарт чорапи, които информират потребителите за ранни признаци на диабетни рани на краката.

 

Технологията, разработена от екипа на проф. Тилак Диас, измерва постоянно температурата на стъпалата на пациентите и предава информацията директно към съпътстващото приложение „Siren”. Целта е да се подаде предварителен сигнал към потребителите, когато има вероятност за поява на рана, което им позволява да предотвратят появата й. „Чрез комбиниране на електронни сензори с влакна, имаме възможност да установим първите признаци на рани чрез подаване на предварителен сигнал от момента на възникването им. По този начин помагаме на пострадалите да избегнат сериозни последици", казва проф. Диас.

 

Хората с диабет могат да имат намалена неврологична функция, в следствие на периферна диабетна невропатия. Склонни са към чести проблеми със стъпалата, с висок риск от инфекция, гангрена и ампутация. Температурната разлика между двата крака може да бъде един от първите признаци на образуване на рана.

 

Системата “Siren Smart Sock” работи като измерва температурата с термистори, които са с дължина до 0,3 милиметра. Вградени са във водоустойчиви капсули в нишките на чорапите и са толкова малки, че не могат да бъдат усетени от пациента. Нишките са свързани със специално изработено Bluetooth устройства. Чорапите изпращат данни за температурата през смартфона на пациента към компютъра на лекаря.

 

Ран Ма, главен изпълнителен директор на „Sirena Care” казва, че: „Раните по краката са особено опасни за диабетиците поради неврологичните проблеми и нарушенията при кръвообращението, от които те често страдат.

 

Клинични изпитания са показали, че следенето на температурата може да предотврати появата на рани по стъпалата на диабетиците до 72%. Иновативните чорапи, които предупреждават за пациентите, са лесни за употреба.

 

Изследователят Пасинду Лугода, който развива технологията на температурния датчик, като част от своята докторантура, казва: „Специалното на нашия проект е, че чорапите могат лесно да се перат и са удобни за носене. Те са като обикновените чорапи. Но в действителност пациентите носят високотехнологичен продукт, който следи тяхното състояние и предава директно информацията към лекаря. "

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития