Новини - България

Членовете на Надзорния съвет в НЗОК поискаха заплати
Прочетена: 738 пъти

Представителите на синдикатите, работодателите и пациентските организации в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да получават възнаграждения за участието си във висшия орган на управление на публичния фонд. Такова предложение са одобрили надзорниците на последното си заседание на 17 септември, става ясно от решенията, публикувани на сайта на НЗОК.

 

Решението "възлага на управителя на НЗОК да внесе писмо до Председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание с предложение да отпадне разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване с изключение на членовете на Надзорния съвет, които са представители на държавата".

 

В случая става дума за нормативния текст, според който "членовете на надзорния съвет не получават възнаграждения за участие в заседания на съвета". С други думи, всички, освен държавните представители, да бъдат на заплата в НЗОК.

"По този начин НС на НЗОК губи обществения си характер, защото фактически членовете му стават част от администрацията на касата – едните като представители на държавата, а другите, като щатни служители", коментират казуса от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

От решението на Надзорния съвет не става ясно за какъв размер на заплатите ще настояват представителите на синдикатите, работодателите и пациентските организации. Не се посочва и откъде ще бъдат осигурени средствата за въпросните възнаграждения.

 

При всички положения "на заплата" се очертава да бъдат петима души - по двама от квотите на профсъюзите и работодателите и един от страна на пациентските организации.

 

Членове на надзорния съвет на НЗОК в момента са:

  1. Кирил Ананиев - Председател - заместник - министър на финансите
  2. Бойко Атанасов - изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП)
  3. д-р Бойко Пенков - заместник - министър на здравеопазването
  4. Димитър Евлогиев - главен секретар на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО)
  5. Д-р Иван Кокалов – КНСБ
  6. Тома Томов - КТ "Подкрепа"
  7. Боян Бойчев – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)
  8. проф. д-р Красимир Гигов – Българска търговско-промишлена палата (БТПП)
  9. адв. Пламен Таушанов – Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП)
Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития