Медицина на бъдещето -

Четири генетични ключа препрограмират кожни клетки в кръвни
Прочетена: 374 пъти

Изследователи от университета в Лунд, Швеция и от Центъра за регенеративна медицина в Барселона са идентифицирали четирите генетични ключа, които отключват генетичния код на клетките на кожата и ги препрограмират така, че да започнат да произвеждат червени кръвни клетки, съобщава онлайн списанието „Science Daily”.

 

"Проведохме този експеримент върху мишки, а предварителните резултати показаха, че е възможно да се препрограмират и човешки кожни клетки в червени кръвни клетки. Едно от възможните приложения на тази техника е да се направят персонализирани червени кръвни клетки за преливане на кръв, но все още сме далеч от превръщането му в клинична практика", заяви ръководителят на изследването Йохан Флигар.

 

Всеки човек има уникален генетичен код, който описва как точно се формират всички клетки в организма. Това своеобразно „ръководство” се съхранява под формата на специфична ДНК последователност в клетъчното ядро. Всички човешки клетки - мозъчни, мускулни, костни и кожни  имат един и същи код. Това, което отличава клетките, е коя глава на ръководството „четат”.

 

Изследователската група от Лунд иска да установи как клетките отварят частта, която съдържа инструкциите за това как се произвеждат червени кръвни клетки. Кожните клетки, на които се основава проучването, са имали достъп до "ръководството", но въпросът е как изследователите са успели да ги накарат да отворят частта с описанието на червените кръвни клетки. Те въвели различни комбинации от повече от 60 гени в генома на кожните клетки с помощта на ретровирус, докато един ден успешно превърнали кожни клетки в червени кръвни клетки.

 

„За първи път някой успява да трансформира кожни клетки в червени кръвни клетки, което е невероятно вълнуващо", казва Сандра Капалера, докторант и водещ автор на изследването.

 

Проучването сочи, че само 4 от 20 000 гени са необходими да се препрограмират кожните клетки, за да започне производството на червени кръвни клетки. Но са необходими всичките четири, за да може да се осъществи процесът.

 

Откритието е значимо от няколко аспекта. Донякъде от биологична гледна точка - да се разбере как се произвеждат червени кръвни клетки и кои генетични инструкции изискват, но също така и от терапевтична гледна точка, тъй като това ще даде възможност да се произвеждат червени кръвни клетки от кожни клетки на пациент. В момента има недостиг на кръв, която може да се използва при пациенти с анемия, например.

 

„Застаряването на населението означава, че ще са необходими повече кръвопреливания в бъдеще", заявява Сандра Капалера.

 

Червените кръвни клетки са най-многобройната група в човешката кръв. Те изпълняват изключително важна функция, а именно да участват заедно с хемоглобина в транспортиране на кислородни молекули. Милиони хора по света страдат от анемия - състояние, при което пациентите имат недостатъчно количество червени кръвни клетки.

 

Хората с хронична анемия са сред най-проблемните случаи. Те получават редовни кръвопреливания от различни донори, което може да доведе до развиване на алергия към кръвта на донора. Ако се открие начин да се прави кръв от собствените кожни клетки, това ще донесе облекчение за тази група пациенти. За целта са необходими по-нататъшни проучвания за това как генерираната кръв функционира в човешкия организъм.

 

*Резултатите от изследването на екип изследователи са пуликувани в Cell Reports.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития