Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Четири болници спасяват простреляна родилка и бебето й
Прочетена: 505 пъти

Четири лечебни заведения са ангажирани със спасяването на простреляна бременна жена от Скравена и бебето й. Става въпрос за 26-годишна жена, която е пострадала на Гергьовден. Тогава тя е откарана по спешност в болницата в Ботевград, където й е направена операция за спиране на кръвотечението в корема, след което е насочена от МЗ към Университетската АГ болница „Майчин дом”. Там, екип, ръководен от проф. Ангел Димитров, извършва Цезаровото сечение. Новороденото е момиченце с тегло 2250 гр. Поради липса към онзи момент на данни за вида на оръжието, обема на пораженията и местонахождението на проектила, към екипа се присъединява и хирург от ВМА.

 

Лекарите установяват, че проектилът, в случая сачма, освен матката е пронизал левия крак, лявата ръка и основата на носа на бебето. Направената рентгенова снимка показва, че сачмата се е разположила вътречерепно под костите на челото. След консултация с медици от болница „Пирогов” новороденото е преведено за последващо лечение.

 

От „Майчин дом“ съобщават, че състоянието на 26-годишната жена е стабилно, но все още има рискове от различни усложнения.

 

„Тежкият инцидент на този етап е овладян благодарение на доброто взаимодействие между четирите болници, за което принос имат всички дежурни екипи, осигурили необходимата логистика“, заяви директорът на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития