Новини - България

Четири болници ще получат държавни субсидии за лечението на инсулт
Прочетена: 1557 пъти

Новата Методика за субсидиране на лечебните заведения е утвърдена със заповед на здравния министър д-р Петър Москов от днес, съобщават от пресцентъра на ресорното ведомство.

 

По силата на документа за първи път държавата ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт, уточняват от Министерството на здравеопазването. 

 

Условията, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране са, да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност. Необходимо е също да разполагат със спешно отделение и отделение по рехабилитация.

 

На тези критерии в момента отговарят 4 лечебни заведения в страната - УМБАЛ "Св. Анна", УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив и УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. С тях Министерството на здравеопазването ще сключи подпише договори за финансиране, допълват от пресцентъра на ведомството.

 

Друга важна промяна е осигуряването на безплатни изделия /койлове/ за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща за тези изделия до 10 хил. лв., но при отделни пациенти цената им може да достигне и 20-30 хил. лева. Досега разликата оставаше за сметка на болните, но занапред тя ще де поема от Министерството на здравеопазването по определен в методиката ред.

 

Очакваните резултати от приложението на методиката са  намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот, допълват от здравното ведомство.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития