Събития -

май 2016

ПВСЧПСН
      
     
29 май
Неделя
Честване на Световния ден без тютюнопушене
Народен театър
гр. София
12:00 - 13:00 ч.

На 29.05.2016 г., неделя, от 12:00 часа в градинката пред Народния театър Коалицията за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива „България без дим” ще отбележат със специално събитие 31 май - Световния ден без тютюнопушене на Световната здравна организация (СЗО).

 

Тази година темата, определена от СЗО, е „Подгответе се за опростената опаковка”. Точно в 12:00 часа пред гражданите и пред журналисти ще бъде представена трансформация на цигарена кутия. Почти двуметров макет ще показва днешния вид на цигарената опаковка, която ще се покрие с комбинирани здравни предупреждения, съгласно приетия и влязъл в сила Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Накрая, с активното участието на гражданите, макетът ще бъде превърнат в опаковката на бъдещето - „опростена стандартна опаковка”.

 

Ще бъдат раздавани информационни материали, подаръци и ще се предлагат съвети за отказване от пушене.

 

Присъстващите ще могат да изразят подкрепата си за забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия чрез подписка.

 

По време на събитието д-р Гергана Гешанова, д-р Маша Гавраилова и други лекари, студенти медици и много доброволци ще извършват безплатно измерване на основни дихателни параметри – белодробен обем и еластичност, насищане на кръвта с кислород. Специални гости на събитието ще бъдат доц. д-р Михаил Околийски - ръководител на офиса на СЗО за България, проф. Иван Черноземски и д-р Стефан Константинов - бивши министри на здравеопазването и радетели на борбата срещу тютюнопушенето. Присъстващите журналисти ще получат допълнителна информация за темата на 31 май, както и аргументи за забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия.