Новини - България

Честит празник на българския лекар!
Прочетена: 1041 пъти

Денят на Св. Иван Рилски, 19 октомври, е датата, на която заслужено почитаме хуманната мисия на българския лекар.

 

Празникът се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз (БЛС) избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и след смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

 

По повод празника ви предлагаме официалното обръщение към лекарите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев:

 

СКЪПИ КОЛЕГИ,

         Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 19 октомври – Деня на българския лекар. На този ден отдаваме почит на покровителя на българския народ и покровител на медиците Св. Иван Рилски и не случайно именно на тази дата призът „Лекар на годината” ще бъде връчен на най-заслужилия между нас.

         Древният образ на лекарската професия е ограден с ореол, на който могат да завиждат много хора. Древна латинска поговорка гласи: „Медицината е най-благородното изкуство” – Omnium atrium medicina nobilissima est., защото хуманността и благородството са свято дело, за което са достойни малцина. Ние сме избраните и това ни радва, но и задължава.

         Българският лекарски съюз се наложи през годините като важен фактор за организиране на медицинската помощ в страната и сигурен гарант, който обединява гилдията и защитава интересите на лекарското съсловие. Може би не винаги успяваме да отговорим на очакванията на колегите за промени в системата, но това не бихме могли да постигнем сами, без помощта на регионалните си структури. За Вашата подкрепа Ви благодаря.

         Пожелавам на всички да бъдем здрави, за да посветим и в бъдеще силите си на нашата благородна професия. Тя изисква от нас пълно себеотрицание, огромно търпение, професионализъм и увереност в собствените сили, за да защитим с достойнство професионалния си избор – човешкия живот!

         Честит празник!

Д-р Венцислав Грозев,

Председател на УС на БЛС

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития