Новини - България

Чернодробна трансплантация дава шанс за живот на 17-годишен младеж
Прочетена: 561 пъти

Поредна чернодробна трансплантация беше извършена днес от специалисти във Военномедицинска академия, съобщиха от лечебното заведение. Операцията, осъществена от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия е четвъртата по ред от началото на годината и втората в рамките на две седмици.

 

Донорът е 51-годишната жена в мозъчна смърт от Добрич, която по настояване на Министерството на здравеопазването още снощи беше спешно транспортирана от Варна до София с военен самолет "Спартан". Веднага след пристигането сърцето й беше трансплантирано на 61-годишен мъж в столичната болница "Св. Екатерина", чиято операция приключи днес сутринта.

 

Реципиентът на черния дроб е 17-годишен младеж с първична билиарна цироза в крайна фаза, който чака за трансплантация повече от 1 година. От ВМА съобщават, че състоянието му в момента е задоволително. Продължилата пет часа операция е преминала с минимална кръвозагубна, а дробът е започнал да работи още на операционната маса, съобщи професор Никола Владов.

 

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития