Новини - България

Частните болници и ЦЗПЗ настояват за въвеждане на личната здравноосигурителна сметка
Прочетена: 277 пъти

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) настояват за промени в три здравни закона. Те са изготвили законопроект, който ще предложат да бъде внесен за разглеждане в парламента чрез Комисията по здравеопазването. Това обявиха на съвестна пресконференция председателите на двете организации.

 

Председателят на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев обясни, че хаосът в системата се задълбочава, въвеждането на лимитите преди две години с нищо не променят ситуацията, а забраната за инвестиции и непрекъснатите ограничения от всякакъв характер обричат здравеопазването на все по-задълбочаваща се криза. Това е и причината двете организации да настояват за поредица от законодателни промени. Първата от тях е свързана с въвеждането на лична осигурителна сметка в солидарния модел на здравеопазването, като държавата поеме своите действителни задължения и осигурява децата, пенсионерите и другите категории граждани, към които има ангажимент.

Ще настояваме също така да има  разбивка и да се знае с точност какви са вноските за тези хора, поясни д-р Болтаджиев.

Красимир Грудев, член на Управителния съвет на НСЧБ, продължи темата, като каза:

„Към момента, въпреки че многократно сме настоявали, никой не ни е предоставил точна информация за броя на осигуряваните по този начин държавни служители – според нас те са 450 хиляди, според други са само 150 хиляди, според трети обаче броят им надхвърля 300 хиляди. Никой не казва колко точно са, в крайна сметка. Те също би трябвало да са равнопоставени като всички останали граждани на страната ни“.

Друго предложение на организациите е да се извади Здравната каса, т.е. на парите за здраве, от Закона за публичните финанси, което ще гарантира, че тези средства действително се изразходват за здраве, а не за други плащания.            

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития