Новини - България

„Бургасмед“ за репортажа на „Господари на ефира“: Няма злоупотреба със средства на НЗОК, а техническа грешка
Прочетена: 465 пъти

В болница „Бургасмед“ е извършена вътрешна проверка заради излъчения вчера в  „Господари на ефира“ репортаж, в който се показва епикриза за направена операция, каквато реално не е имало. От ръководството на болницата твърдят, че е „установена допусната явна фактическа грешка“, като е цитиран погрешен оперативен протокол.

 

Информация за извършената операция е отразена правилно в Оперативен протокол № 942/22.11.2016г., неразделна част от История на заболяване. Същото се потвърждава от „Книга за хирургични операции в Отделение по ортопедия и травматология“, започната на 20.07.2016г., приключена на 31.12.2016г. В същата книга под № 942 е вписано името на въпросната пациентка и наименование на операцията й по клинична пътека № 219.

Всичко това потвърждава откритата допусната явна фактическа грешка в епикризата на пациентката от страна на техническия секретар въвеждащ данните в информационната система. Същата е подписана от лекуващия лекар и началника на отделението. Длъжността „технически секретар“ не изисква медицинско образование. Лицето заснето със скрита камера няма компетентността да коментира проведеното лечение и медицинските документи. Поради това и високата стойност на документа ръководството на лечебното заведение веднага наложи дисциплинарно наказание на служителя допуснал грешката, както и на лекарите за неупражнен контрол.

(…)

Гореизложеното показва, че в конкретния случай, излъчен в репортажа на „Господари на ефира“ не е налице злоупотреба със средства на НЗОК, а се касае за техническа грешка. За това говори и факта, че пациентката е пролежала предвиденото време по извършената по клиничната пътека пункция и собственоръчно е подписала информирано съгласие за проведеното лечение. МБАЛ „Бургасмед“ отчита клиничната пътека за извършената пункция и е получила съответното заплащане за нея, а не по друга пътека с по-висока стойност”, обясняват от лечебното заведение.

 

Междувременно, случаят стана повод за уволнението на назначения вчера за заместник-министър на здравеопазването д-р Стоил Апостолов, тъй като преди това той бе директор на лечебното заведение.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития