Новини - В медиите

Bulgaria ON AIR: Фарма фирми бягат от страната, лекарствата намаляват
Прочетена: 447 пъти

Една от най-притеснителните тенденции на българския фармацевтичен пазар е, че компании от бранша напускат страната, а лекарствата все повече намаляват, коментира в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Има извиване на ръце и откровена принуда - даваш отстъпка или напускаш позитивния списък. Съществуват много противоречиви нормативни изисквания, които силно затрудняват производителите", коментира Костов.

Все пак той уточни, че засега ситуацията не е притеснителна, защото издадените разрешения за употреба на лекарства са повече от тези за прекратяване й. Сред спрените лекарства има остарели и оттеглили се по икономически причини. Те обаче имат фармацевтична алтернатива.

"Проблемът не е само в напускането на фармацевтичните фирми, а в по-малкото регистрирани. Преди 3 години са били 520, докато за миналата година са едва 228. Желаещите да влязат на пазара са доста по-малко", разясни ситуацията председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му друг актуален проблем са често сменящите се идеи за регулиране на цените на лекарствата, поради което производителите "не знаят какво се крие зад завесата". Един от последните примери за това е поредното отлагане на разпоредбите за регулиране на доплащането за лекарства, с което държавата до момента никога не се е занимавала, заключи Костов.

 

Видео от цялото предаване можете да гледате ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития