Любопитно -

Букетите и саксиите с цветя не пречат на астмата
Прочетена: 310 пъти

Не се притеснявайте да подарите букет на човек с алергичен ринит или свежа саксия с пролетни цветя на болен от астма. Вместо предполагаемите пристъпи на задух и запушен нос, по-вероятно е да се сблъскате с радостта от оказаното внимание и усмивките от срещата с природните багри.  

"Красотата и алергиите не вървят ръка за ръка. Цветните видове не алергизират чак толкова много. Техните поленови зрънца са по-малко на брой и са по-големи, така че не е опасно хората с астма да са сред цветя", успокои специалистът по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска" доц. Мария Стаевска.  

Разстенията, които разчитат на опрашване от насекомите, не разпръскват полените си агресивно и не представляват пряка опасност за хората с астма и алергичен ринит. Това са почти всички декоративни и пролетни цветя, включително и тези, които обичаме да аранжираме в сандъчета и саксии по балконите в летните месеци.

 

По-сериозен дискомфорт предизвикват размножаващите се през пролетта дървесни видове и храсти (брези, върби, тополи), чиито полени се разнасят от вятъра на стотици километри и практически проникват навсякъде. Проблемът при тях е, че са невидими и се понасят във въздуха при първия удобен случай, още преди да сме „помирисали” пролетта.  

"При тревистите видове това се случва малко по-късно през пролетта до средат и края на лятото и приключва с образуването на плодове и семена. В планинските райони този процес може да продължи и по-дълго, заради благоприятния климат. Природата е навсякъде около нас и не може да бъде избегната, но може би край морето, когато бризът духа откъм водата, няма откъде да донесе полени", допълни ландшафтният архитект от Университетската ботаническа градина Максим Петков.

Най-голям процент от алергичните пациенти имат чувствителност към тревите, цъфтящи през май, затова специалистите съветват хората с астма и алергичен ринит да планират екскурзии и ваканции сред природата в края на лятото или през зимния период.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития