Любопитно -

Будите ли се раздразнителни и изтощени - вероятно имате проблем със съня
Прочетена: 469 пъти

Всеки втори човек страда от разстройство на съня. Безсънието и дългото време, прекарано в сън, са само два от многото проблеми, които хората имат със заспиването, твърдят специалистите. От качеството на съня зависи до голяма степен как функционираме през деня. В действителност може човек да страда от безсъние, без дори да подозира.

 

Няма задължителен брой часове, които гарантират добрия сън. Повечето възрастни се нуждаят от седем до девет часа на нощ, докато други се наспиват само за шест.

 

Липсата на сън вреди на здравето

 

Британско проучване сочи, че хората, които непрекъснато страдат от липса на сън (5 или по-малко часа на ден), са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.

 

Недоспиването носи  още риск от затлъстяване, диабет, депресия, алкохолизъм. Изследване на Университета Бъркли потвърждава, че липсата на сън директно засяга области в мозъка, които са свързани с настроението и концентрацията.

 

Признаци на здравословен сън

 

Когато става въпрос за качество на съня, проблемите невинаги са очевидни за хората. Тези от тях, които се опитват да заспят в продължение на часове, могат лесно да разберат, че имат проблем, за разлика от страдащите от сънна апнея, например.

Най-показателният признак за разстройство на съня е това как се чувства човек през деня. Ако се буди раздразнителен, разфокусиран и изтощен, вероятно е да има проблеми със съня.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития