Новини - В медиите

BTV: Три вида инсулин липсват в аптеките
Прочетена: 405 пъти

Три вида инсулин вече два месеца липсват в аптеките, съобщава bTV. Здравното министерство проверява случая, но подозира, че животоподдържащото лекарство е изнесено за по-голяма печалба.

„Представете си виртуална борса, в която се казва имаме нужда примерно в Германия от някое лекарство, прави се допитване кой колко може да достави и в какви срокове и затова нещото, ако го е имало на 15 октомври, то на 19 вече го няма. По простата причина, че имаме търсене на друг пазар, където цените са доста по-изгодни за хората, които се занимават с подобен тип паралелна дистрибуция”, обясни казуса д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването.

Проблемът не е за първи път и затова, за да живеят, пациентите сменят инсулина. Това обаче трябва да стане под ръководството на лекуващия ендокринолог.

„Инсулинът е животоспасяващ.  Имаме по-леки форми и по тежки форми на засягане, при които ще бъде фатално дори 24 часа липса на инсулин“, описва проф. д-р Ексапет Караханян.

От министерството смятат, че с промените в закона за лекарствата порочната практика с износа на медикаменти за български пациенти ще спре. Те предвиждат лекарства като инсулина например, да се изнасят само след разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития