Новини - В медиите

bTV: Линейките на Спешната помощ остават без радиовръзка
Прочетена: 75 пъти

Линейките на Спешната помощ без комуникационни системи. Договорът между министерството на здравеопазването и фирма „Телелинк”, която поддържа системите за комуникация, е изтекъл преди 3 дни. Процедурата за избор на нов изпълнител все още не е обявена, съобщи bTV.

 

Линейките могат да останат без основните си инструменти във всеки момент. Това зависи единствено от добрата воля на фирмата, която до преди няколко дни е поддържала комуникациите им. Застрашени са радиостанциите и GPS системата, проследяването на обаждания и записите на разговорите, както и връзката със 112.

 

Министерството е предупредено за риска от това преди повече от две седмици. В писмо до министъра на здравеопазването от фирма „Телелинк” пишат: „Цялата система, обслужваща повикванията, регистрацията и координацията на екипите за спешна медицинска помощ остава без поддръжка комуникационна свързаност.”

 

Екипите на спешната помощ в Ямбол посрещат новината с нескрита тревога. За тях работата без радиостанция е невъзможна. В много региони от странта единствената връзка между екипите и централите и сега е само мобилният телефон. Това казват от Асоциацията на лекарите в Спешна помощ.

 

Това се потвърждава и от писмо до министъра на здравеопазването, в което неговият заместник Мирослав Ненков, уведомява началника си, че 63% от антените в страната, осигуряващи покритие за линейките не работят.

 

Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ, коментира, че резервна система няма. „Ако наличната в момента спре да функционира, ние оставаме без комуникация с телефон 112, между районните централи и колегите на терен.”

 

За Стойчо Кацаров от центъра за защита на правата в здравеопазването това е гаф на министъра. „Това е абсолютна безотговорност, тия хора въобще не им пука за нас, гражданите, избирателите. Решиха да сложат още една система за свързаност - паник бутони. И какво ще промени това - тя тая не работи”, посочи той.

 

Няма риск за пациенти и медици, системите за комуникация ще продължат да работят, въпреки че договорът с „Телелинк” е изтекъл, успокоява министърът на здравеопазването Николай Петров.По думите му има вече няколко срещи и утре се очаква да има по-прилична за държавата цена. „Поръчката е готова, просто изчакваме да видим до къде биха могли да отстъпят и ще заложим тази цена като таван”, добави той.

 

Петров се съгласи, че е допуснато нарушение, но за него е важен финансовия резултат. Процедурата ще започне до дни, обеща министър Петров. Още през месец февруари тази година служебният министър Илко Семерджиев е уведомен за наближаващото изтичане на договора за поддръжка на комуникациите на линейките. Неговият предшественик Петър Москов каза за bTV, че в плана на министерството за миналата година е предвидена такава поръчка, която е трябвало да се проведе през март 2017 г.

 

С целия репортаж можете да се запознаете ТУК

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития