Новини - В медиите

бТВ: Десислава Кателиева: Реформата в спешната помощ се стопира
Прочетена: 411 пъти

Реформа в спешната помощ се стопира. Тази позиция изрази в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин“ д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

Не мога да разбера защо в XXI век една практика, която е утвърдена от 20 години в Европа не може да стартира в България, каза тя.

По думите й системата трябва да се промени, за да може науката да оценява колко спешен е един пациент, а не самия пациент.

„Смъртни случаи ще има докато стандартът по спешна медицина не се приложи. Ако имаше добре организирана комуникация между телефон 112 и телефон 150, спешните случаи щяха да са кодирани като код червено и веднага да бъде изпратен специалист”, каза Кателиева и допълни, че "концепция за реформа има, но на практика не може да тръгне, защото непрекъснато някой е недоволен и несъгласен”.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването проблемите на спешната помощ не са в нормативната база, а в лошата организация.

„Реформата започва и завършва със закупуване на линейки и ремонти на сгради. Липсва цялостна концепция как трябва да се извърши тази реформа”, смята той.

По думите му в момента спешната помощ е лошо организирана и е откъсната от другата част от медицината.

 

Цялото интервю можете да видите ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития