Новини - В медиите

БТА: Държави от Централна и Източна Европа искат да договарят заедно лекарства
Прочетена: 374 пъти

Държави от Централна и Източна Европа искат да договарят заедно лекарства, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов след среща между министри и представители на 11 държави, от които 9 са членки на Европейския съюз, съобщава БТА. Целта на срещата е да се обмислят начините за възможно договаряне на по-добри условия и по-ниски цени на иновативни терапии в областта на онкологията, на редките болести, вероятно и ваксини, обясниха министрите.

 

„Малките, отделно взети държави са малки пазари, но общо договаряне с мощните фармацевтични корпорации, би намалило цените на лекарствата. Искаме да очертаем параметрите на надграждащ инструмент, с който да намерим общо решение и проект на споразумение“, добави Москов.

 

„Нарастването на разходите за лекарства спрямо нарастването на БВП на нашите държави е несъпоставимо“, допълни министърът. „Трябва да се противопоставим на това с общи усилия“, каза още министър Москов и посочи, че държавите, обединили се около идеята, имат 100 милиона население. 


Следващата среща ще бъде през юли в Румъния, на която ще се обсъдят следващите стъпки. Поставили сме оптимистични срокове за работа, допълни министър Москов.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития