Новини - България

БСП иска спешна актуализация на бюджета на НЗОК - ГЕРБ обмислят идеята
Прочетена: 73 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българската социалистическа партия (БСП) настоява за спешна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и отпадане на параграф 6, който регламентира забраната фондът да плаща за нови иноватовни лекарства през 2018 г. Това обяви на пресконференция председателят на партията Корнелия Нинова.

 

„Току-що разговарях с премиера Борисов. Бях упълномощена да го направя от онкоболни, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас. От вчера имаме разговори с тях. Упълномощена съм да ви запозная с тяхното отворено писмо, тъй като те са с впечатление, че никой не ги чува. Ще ви прочета само част от него, защото е дълго, но то беше и предмет на разговора ни с премиера. „Да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисии към МЗ, които комисии и фондове, всички знаем как функционират, за нас е абсолютно неприемливо“, казват пациентите. „Да се опитват да замаскират текст на закон с комисии и да се замазват очите на хората, за нас е абсолютно неприемливо. Да се създават комисии, на които ще бъде плащано с нашите пари, за да се заобикаля един мракобесен мораториум, за нас е абсолютно неприемливо. Да се водят преговори, с която и да било пациентска организация, за да се твърди от председателя на ПГ на ГЕРБ, че имат съгласие на пациентските организации, без да се цитират имената на такива, за нас е абсолютно неприемливо. Да се твърди от председателя на ПГ на ГЕРБ в национален ефир, че Румъния имала мораториум, е неистина, което е абсолютно неприемливо. Нито в една европейска държава няма такъв законов текст“, каза Нинова.

 

По думите й единственият легитимен начин да се излезе от тази ситуация е да се направи спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК.

 

„Да, ще бъде прецедент. Току-що е публикуван – днес. Веднага да се прави актуализация ще е прецедент, но това е единственият начин тези хора да не останат от първи януари необгрижени. Защото, ако бюджетът остане в този вид, той влиза в сила от 1.1.2018 г. Тази комисия, която ще се формира, не се знае кога ще стане, по какви правила ще работи. Пациентите са изчислили, че ако тази комисия заседава един път седмично, ще трябва да гледа 170 пациента на заседание. Това няма да реши проблема, а ще го задълбочи. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК. Сега, до края на годината. Декларирам от името на ПГ на „БСП за България”, че сме готови на извънредни, нощни заседания, в ускорени, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6 от бюджета. И нищо повече. Тъй като правителството твърди, че има пари и че тази комисия би осигурила финансирането на лекарствата, очевидно не е проблем на пари и числата в бюджета. Просто да отпадне параграф 6. За да спестим цялата процедура през минаване през Министерски съвет, съгласувателна процедура и т.н., ние с колегите сме готови, в момента събираме подписите и до 17 ч., когато е срокът днес, ще внесем в парламента предложението за това отпадане на параграф 6. Тъй като Държавният бюджет е задължение, единствено и само, на Министерски съвет по закон, за Здравната каса не е така. През 2010 г. Евгений Желев, като депутат, е внесъл такова предложение и то е гледано. През 2012 г. Ваньо Шарков е внесъл такова предложение. И то е гледано. Т.е.  ние имаме вече такива прецеденти. Затова се обърнах към г-н Борисов, нека да не работят на инат. Това, което направиха е голяма грешка, очевидно по мнението на болните хора, Комисията няма да реши, а ще задълбочи проблема. Призовах ги за разум - да обсъдят предложението на ПГ на „БСП за България” за актуализация на бюджета и да го направим в спешен порядък до края на годината. Включително и с работа между празниците, прекъсване на ваканцията на депутатите и т.н. Г-н Борисов обеща да помисли. След това ми се обади г-н Цветанов, каза, че ще събират днес  парламентарната им група. Ще обсъдят нашето предложение. Ще решат и ще ме информират. И утре сутринта, на Председателски съвет в Народното събрание, ще решим какво да прави парламентът по този казус. Останах с впечатлението, че са склонни да разгледат нашето предложение, да потърсим най-бързия и най- правилния вариант, да не оставим тези болни хора от 1 януари без лекарства, обясни Нинова.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития