Любопитно -

Бракът е полезен за здравето, сочи ново изследване
Прочетена: 196 пъти
Снимка: Pixabay

Самотниците с високо кръвно налягане или диабет са 16% по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с бракосъчетаните хора със същите хронични заболявания. Това са установили кардиолози от Aston Medical School след анализ на медицинските досиета на над 1 млн. британци за 14 години назад, съобщава Би Би Си, цитиран от Dnevnik. Изследвани са възрастовите групи на 50-, 60- и 70-годишните. Не е търсена закономерност обаче дали бракът е щастлив, или не.

 

Учените наблюдавали наличието на всички основни рискови фактори за сърдечно-съдовата система като тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, наднормено тегло, заседнал начин на живот, фамилна обремененост и напреднала възраст.

 

Оказало се, че при сходни други показатели и наличие на диабет, високо кръвно или висок холестерол, хората, които имат съпруг или съпруга, са по-здрави и живеят по-дълго от тези, които нямат. Данните не показали същото предимство за здравето при тези, които живеят с партньор или със съквартиранти, разделените, разведените или овдовелите.

 

Резултатите от проучването потвърждават предишното изследване на кардиолозите от Медицинския университет в Астън, което показва, че по-голям процент от женените оцеляват след сърдечен удар отколкото хората, които нямат дългосрочен партньор. Освен това прекарват по-малко време в болницата и се възстановяват по-бързо от сърдечно-съдовия инцидент от другите.

 

Според ръководителя на проучването д-р Пол Картър обяснението е, че, от една страна, да имаш човек, на когото държиш, те стимулира да се грижиш по-добре за себе си, и от друга - че чуждата подкрепа при възстановяване от здравословни проблеми или за поддържане на добра форма е ключова. Това пък означава, че и без да е женен, човек може да полага усилия заради близките си, както и да се научи да търси помощ и да разчита на тях в трудните моменти по отношение на здравето си.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития