Новини - България

Борят негативните здравно-демографски тенденции с по-малко сол в храните и такси за сладките напитки
Прочетена: 285 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

От години сме свидетели на липсата на правителствена подкрепа и политическа воля за решаване на проблемите на общественото здраве. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов на пресконференция за представянето на визията на настоящото ръководство на министерството за политиките в сферата на общественото здраве, съобщиха от ведомството.

 

Особено тревожни са данните за високата обща смъртност на населението - средната й стойност у нас е 15,1 промила (бел. ред. – стойност на 1000 души), докато в Европейския съюз тя е 9,82 промила. Сред основните причини за черната статистика са сърдечно-съдовите заболявания, а сред рисковите фактори за тях е прекомерната консумация на сол.

 

За да пречупи негативните здравно-демографски тенденции, Министерството на здравеопазването започва преговори с хлебопроизводители  и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им.

„Подготвяме два проектозакона – за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработени храни. Ще ги завещаем на следващото ръководство на министерството с надежда да разберат наложителността на тези мерки“, обяви д-р Каменов.

Заместник-министърът даде заявка, че за двата месеца, с които разполага екипът на министерството, ще се действа за подобряване мениджмънта на националните здравни програми, при част от които са налице проблеми като недостатъчно и късно финансиране.

 

Д-р Галин Каменов постави акцент и върху необходимостта от засилване на действията по ограничаване на тютюнопушенето чрез организиране на антитютюневи кампании. Нужни са и законодателни предложения за засилване контрола на забраната за тютюнопушене.

„За осъществяване на набелязаните цели МЗ ще използва трите основни канала за здравна промоция и промяна на поведението - училищно образование, работа с общопрактикуващите лекари, пациенти и медиите. Ще използваме и социалните мрежи за тази цел“, каза още заместник-министърът.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития