Интервю -

Боряна Николова, психолог: За незабравима и топла Коледа, просто общувайте! Всичко друго е суета!
Прочетена: 522 пъти

Боряна Николова е психолог, завършила е образованието си в Югозападния универститет „Неофит Рилски“. Има интереси в областта на юридическата психология, в момента работи като училищен психолог. Темата на разговора ни с нея са предстоящите празници. Как да ги посрещнем, за да бъдат те наистина приятни за нас и близките ни? Ето препоръките на Боряна Николова.  


 

Г-жо Николова, как посреща българинът празниците, кое е характерно за начина му на празнуване?

 

- Българинът умее да се забавлява. Това е доказан във времето факт, но би могъл да се разглежда и като индикация за характерни крайности в изживяванията – емоции, чувства, настроения, които са част от българската народопсихология. За нашите географски ширини е характерно схващането, че празниците задължително трябва да са съпроводени от изобилие на трапезата, скъпи подаръци и шумни семейни сбирки. Всъщност, погледнато отстрани, в това намерение не би имало нищо лошо, но при положение, че този наложен стереотип не поражда напрежение и притеснение в няколко аспекта – семейните отношения, финансовото измерение и елементът „на всяка цена”. Някак се оставя на заден план промяната във всички сфери на живота през последните десетилетия в българската реалност.

 

Моля ви да се спрете точно на тази промяна. В какво се състои тя?

 

- Семейното битуване отдвна не е доброто старо патриархално средище и в един дом вече рядко може да се видят преживяващи няколко поколения, както, да речем, през 80-те години на миналия век. Новият модел, с характерна самостоятелност, е твърдо наложен от известно време насам, но промяна по отношение на посрещането на празници сякаш няма. И може би точно тук се корени и причината за пораждането на стрес и напрежение при наближаването на такива празнични събития каквато е Коледата, например. От една страна - има ли с кого да съпреживеем празничната атмосфера, какви са отношенията с близките и роднините ни, а от друга страна - паричните затруднения и по конкретно разминаването между желанието и възможностите ни как да прекараме празниците и с какво точно да ощастливим хората около нас.

 

Време ли е тогава да разчупим рамките и да променим представите си за това как е по-добре да отпразнуваме Коледа?

 

- Като един от най-семейните празници, Коледа е изключително зареждащ и позитивно емоционално натоварен празник, при положение, че има с кого да го споделим. Чувството за самота е един от основните фактори, който влияе върху изживяването на неприятни емоции при приближаването на празника. Независимо от причините, довели да подобно състояние – занемарени отношения с роднините, липса на партньор и други подобни, самото му наличие в календара е солидна предпоставка за стресови и депресивни симптоми. Затова е време българинът да „разчупи рамките” на схващанията си не само във връзка с битуването, но и във връзка с празнуването си. Неоспорим факт е, че човекът е социално животно. От тази гледна точка е ясно, че за едно приятно прекарване на Коледа е необходимо на първо място общуване. И тук вече трябва да направим избора си – с кого, къде и как е въпрос на свободна воля. Важното е наличието на споделени позитивни емоции, независимо дали са в семейна, приятелска или друга обстановка. Възможно е да бъдат изброени куп алтернативи, стига да е налична отвореност към вариативността им – Коледа със стари приятели; Коледа с колеги, изживяващи подобно на нашето чувство за самота; Коледа със собственици на домашни любимци, близки на нашия; Коледа в заведение, а защо не и Коледа в скайп и още много други варианти. Важното е просто да си зададем въпроса: „С кого ми е приятно да общувам?” и решението за приятно прекаран празник ще дойде от самосебе си.

 

И един свързан въпрос. Как да организираме подготовката на празника, за да изпитаме наистина удоволствие?

 

За да ни достави Коледата истинско удоволствие, не е за подценяване и аспектът на умението да овладеем изискванията към самите себе си и околните. В тази връзка е важно да се отбележи, че стремежът на всеки от нас да организира празника по най-идеалния начин не е най-добрата алтернатива. Да вземем за пример покупките на подаръци. В повечето случаи съществува разминаване между желанието и възможностите ни по отношение на това с какво да зарадваме близките. В такъв момент не бива да забравяме, че повод за радост и щедрост можем да подарим във всеки един миг от годината, а не само по празници. Покупките на излишно скъпи и тежки дарове само допълнително товарят джоба ни, а оттам и психичното ни здраве. Може и да прозвучи тривиално, но е важен топлият жест към конкретен човек, макар и със символичен подарък – ароматна свещичка, топли чорапи, хубава шапка, играчица или куп други симпатични тематични дреболии, с характерния подтекст: „Аз мисля за теб!”.

 

В човешкото съзнание най-дълбоки следи оставят не конкретни действия, предмети и случки, а съпътстващите ги емоции. Затова, горещо препоръчвам, за да посрещнете една незабравима и топла Коледа, давайте и взимайте умерено и просто общувайте! Всичко друго е суета.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития