Интервю -

Боряна Ботева: Болестта и увреждането не питат празник ли е или делник
Прочетена: 471 пъти

Боряна Ботева е представител на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, които са едни от многото потърпевши от решението на Върховния административен съд, което Министерството на здравеопазването не е обжалвало и което отменя ключови текстове от Наредбата за медицинската експертиза. Както Redmedia писа, това блокира работата на Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), защото ги лишава от методиката, по която определят степен на увреждане.  


 

Г-жо Ботева, какво означава за един пациент неработеща ТЕЛК?

 

- За мен, като човек със заболяване и преминаващ по процедурата за освидетелстване от ТЕЛК, това звучи страшно, защото означава загуба на финанси, с които живея. Във фейсбук групата на организацията вече заваляха въпроси от притеснени хора. Разбирам ги. За тях това административно безумие и неизвестност означват стрес.

 

Пациентите с ревматологични заболявания ще бъдат ли потърпевши?

 

- Специално при ревматичните заболявания процентът на хората е голям, защото тези заболявания водят до трайна инвалидизация. Отделно хората влагат средства и време, някои от тях ангажират близки, за да подготвят всичко, което се изисква, за да се явят пред ТЕЛК. Това са кръвни изследвания, рентгенови снимки, ЯМР (ядрено-магнитен резонанс – б.а.), престой в болница, консултации с различни специалисти, защото хората често са със съпътстващи заболявания. Ако някой получава 200 лв. пенсия и това му е единственият доход .... фатално е! Даже повече от фатално! Отделно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще направи разход да се подготвят едни изследвания и консултации, които докато се реши проблемът, вече ще са с изтекла валидност. След това ще се наложи да се повтарят и НЗОК ще плати отново. Това е двоен разход, защо е нужно? Или пък, не дай си Боже, хората ще ги платят от джоба си...

 

Как си обяснявате създадения административен абсурд? 

 

- Като човек, представляващ организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, което ми позволява да имам по-задълбочен поглед върху нещата, ми се струва безумно, че от Министерството на здравеопазването не са обжалвали решението на тричленния състав на ВАС. Здравното ведомство не пропуска да обжалва. За мен има нещо съмнително в цялата тази ситуация. И как е възможно да се пропусне, че може да настъпи такава законова празнота? Експертите в Министерството на здравеопазването за какво са там?

 

От какво всъщност се опасявате?

 

- За мен по този начин се пестят пари на дребно. Опасявам се, че наредбата нарочно не е обжалвана, за да се икономисат публични средства за обезщетения. Защото голяма част от хората ще останат без основните си доходи. Възможно е също така, понеже сега се бърза и няма време, да се създаде още по-несъвършена методика в бъдеще. За мен не е сериозно такива важни въпроси да се решават под такова напрежение. Според мен на Министерството на здравеопазването ще му отнеме повече време и пари да реши проблема.

 

От здравното министерство твърдят, че имат готова наредба, но не са успели да я придвижат до приемане в Министерския съвет, защото Националният съвет за тристранно сътрудничество не е дал своето становище по темата. А той не може да го даде, защото съставът му още не е определен новия кабинет. Това е следващата патова ситуация ...  

 

- Защо изобщо са го допуснали? Не е случайно, според мен. Да, знаем, имаше празници ... сега идват други .... Нямаше правителство .... Това са оправдания, на които сме се наслушали. Болестта, увреждането и страданието обаче не питат празник ли е или делник. И дали министърът е служебен. Можело е този проблем да бъде предотвратен. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития