Новини - България

Борисов: Във всяка сфера сме се постарали да има повече реформи
Прочетена: 278 пъти

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов защити вчера в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ реформите, които правителството е предприело от началото на мандата си.

„Само за 2 години във всяка една сфера ние сме се постарали да има по-голямо финансиране, повече реформи и да е по-добра, отколкото е била. И това е факт. Дори, ако щете, нали толкова атакуваха Москов с реформата – 137 милиона лева сега за 2017 г. ще се върнат в Здравната каса от фармацевтичните компании. Вие не помните ли преди 2 г. Бареков какво говореше за лекарствата? Цели предавания, телевизии работеха. А сега цените на лекарствата само оттук са 137 милиона, които сме успели да намалим. И автоматически казваме – лекарствата за високо кръвно ще бъдат безплатни. Но първо сме намерили парите. Направили сме така, че да се съберат тези пари, а не да бъркаме от джоба на данъкоплатеца да го правим безплатно. Това е разликата, каза още премиерът.

По повод повдигнатите обвинения от прокуратурата срещу бивши и настоящи мнистри от двете правителства на ГЕРБ, министър-председателят коментира:

Аз заставам винаги на страната на правдата. Аз съм бил и главен секретар дълги години. Винаги заставам на страната на правдата. Всичките искахме и говорим да проверяват, да повдигат обвинения, прокурорите това правят. Текат проверки, има съд, триинстанционен, ще прецени накрая кой виновен и кой не“.

Запитан няма ли да защити собствените си действия като шеф на всички министри, Борисов заяви:

Министърът пряко и единствено отговорен за своето министерство. Премиерът може да му разпореди, но той не е длъжен да изпълни. Премиерът има право да го закара в парламента, да иска смяна на министъра и да го смени. () Винаги съм им казвал мислете, работете с акъла си. Бъдете си отговорни, внимавайте какво правите. Защото идва Видовден и трябва да се отговоря за това, което сме правили. Така че всеки, който бива обвинен или му бива дадена жалба, или има сигнал срещу него, се проверява. Мен са ме проверявали десетки пъти.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития