Новини - България

Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата
Прочетена: 105 пъти
Снимка: Стоп кадър - видео от Фейсбук профила на премиера Бойко Борисов

„Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС.“

 

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, съобщава Агенция „Фокус“. Изказването на министър-председателя е по повод реакцията на президента Румен Радев за отхвърленото вчера в парламента вето върху текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., с който се въвежда едногодишен мораториум върху новите лекарства.

 

„Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в 1/3 от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас“, каза Борисов.

 

Той поясни, че според министрите именно в новите лекарства е лобизма и затова правителството е приложило румънския модел, който се изразявал в 6-годишен мораториум.

 

„Винаги съм бил човек, който е диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната и не виждам никакво основание това да се говори в България“, каза премиерът.

 

И той, по примера на депутатите от дебатите около ветото вчера в пленарната зала, сподели за личния си сблъсък с онкологичните заболявания:


"Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме тогава, за да купуваме по 8 хил. долара молекула и на втората седмица жената си умря“.

 

Вижте какво каза още премиерът ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития