Новини - България

Болниците ще тестват нови кодове за отчитане на дейност
Прочетена: 1878 пъти

В алгоритмите на клиничните пътеки, по които ще работят лечебните заведения през тази година, са включени две системи за отчитане на извършените медицински дейности. Едната съдържа кодовете на всички процедури по Международната класификация на болестите (МКБ-10), а другата - Австралийската класификация на медицинските процедури (АКМП), за която страната ни получи лиценз още през 2012 година.

 

До края на годината двете система ще работят паралелно, за да може през 2017-а кодирането на диагнози по МКБ напълно да отпадне.

 

"Австралийските кодове засега няма да се прилагат, но са разписани в клиничните пътеки, за да могат лечебните заведения да ги опознаят и да ги тестват, ако желаят. От 1 януари 2017 г. обаче плавно ще преминем към новата система  за отчитане на медицинските дейности", обясни директорът на дирекция "Болнична медицинска помощ" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Страшимир Генев.

 

Публичният фонд събра на обучителен семинар в Пловдив всички служители на районните здравноосигурителни каси (РЗОК), заедно с колегите им в районните здравни инспекции (РЗИ), за да им разясни новите правила в сектора, които влязоха в сила от 1 април с Националния рамков договор (НРД) за тази година.

 

Един от новите моменти е, че всички РЗОК на територията на страната ще организират кръстосани проверки на лечебните заведения. При тях служители от една районна каса ще инспектират договорни партньори на територията на друга районна каса.

 

"Това разширява възможностите за качествен контрол, защото ще използваме пълноценно не само лекарите контрольори и инспекторите, но и специалисти с друга квалификация, работещи в системата на здравната каса“, обясни подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

 

По думите й решението е рационално, защото в много от районните структури работи само един лекар, а в 14 РЗОК няма специалист по дентална медицина.

 

Подробната инструкция за формите на контрол, които ще прилага здравната каса през годината, ще бъде публикувана за обществено обсъждане в близките дни.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития