Новини - България

Болниците ще получат 19 млн. лв. от надлимитната си дейност за 2016-а
Прочетена: 312 пъти

Част от сумите, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи на лечебните заведения в страната за отчетената и извършена медицинска дейност над установените месечни лимити, ще бъдат изплатени. Това ще стане възможно чрез закупуване на допълнителна дейност по Наредба №2 от 2016 г. за болнична медицинска помощ (БМП), извършена през периода април - ноември 2016 г., реши Надзорният съвет на НЗОК на днешното си заседание.

 

Точната сума, която ще получат болниците, е 19,253 млн. лв., в които се включват и 400,3 хил. лв. за приложени, но незаплатени медицински изделия. Според прогнозни, но неофициални данни обаче, размерът на надлимитната дейност за цялата 2016 г. се очаква да достигне близо 24 млн. лева. За предходната 2015 г. пък сумата е малко над 51 млн. лева.

"Съгласно решението, в случаите, когато за конкретен изпълнител на БМП се установят незаплатени случаи, при осигурена възможност на средства, Надзорният съвет на НЗОК взема решение за извършване на корекция и закупуване на потвърдените дейности, частично или напълно", уточняват от НЗОК.

Икономиите в бюджета на касата са реализирани след въвеждането на системата за пръстова автентификация в болниците. След стартирането й през ноември се отчита спад на сумите, заявени за плащане от лечебните заведения, твърдят от НЗОК.

"Комплексните мерки, предприети от НЗОК, включително и прилагането на електронната автентификация, дават възможност реални пациенти да получават повече медицински услуги, при намалени разходи от страна на НЗОК", се казва още в съобщението на касата.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития