Новини - България

Болниците ни ще получават регулярни дарения на апаратура от Швейцария
Прочетена: 151 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването

Възможността за засилване и разширяване на сътрудничество между Швейцария и България в сектор „Здравеопазване“ са били тема на среща при здравния министър проф. Николай Петров днес. В нея са участвали Меглена Плугчиева-Александрова, доскоро извънреден и пълномощен посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, проф. Красимир Гигов – генерален директор на Българския Червен кръст и д-р Валентин Джонов, ръководител на Катедра „Анатомия“ към университета в Берн.

 

Четиримата са се обединили около намерението не просто да бъде продължено партньорството между конкретни лечебни заведения и Швейцария, успешен пример за каквото са взаимоотношенията между Военномедицинска академия (ВМА) и Фондация „Помощ и подкрепа“ към Малтийския орден, но и въпросното сътрудничество в посока осигуряване на апаратура  за българските болници да бъде интензифицирано с подкрепа и координация от страна на българското здравно министерство. 

„Ние като външни мисии сме длъжни не само да изпълняваме политиката на държавата си, но и да осигуряваме придадена стойност, най-малкото – за да знаят данъкоплатците къде отиват парите им. В тази посока е и усилието българските лечебни заведения да бъдат обезпечени с оборудване и апаратура, за каквито нямат възможност да заделят финансов ресурс“, заяви Плугчиева.

Здравният министър Николай Петров констатира от своя страна:

„За съжаление, всички сме били свидетели на т.нар. комисионерска философия, следствието от която е, че в болниците ни има апаратура, на която няма кой да работи, и по-лошото – която не е необходима нито на лечебните заведение, нито на пациентите. В същото време техника, която е жизненоважна, необходима на пациента и може да изкарва пари – липсва. Липсата на апаратура е мотив да се сключват неизгодни договори, които източват Касата и са в ущърб на пациенти и лекари. Такъв е случаят с областната болница в Ловеч. Ето защо засилването на сътрудничеството ни ще бъде полезно и за преустановяването на тази порочна практика“.

Участниците в срещата са се договорили за канал за комуникация и оперативни стъпки, за планиране и организиране на следващите дарения от страна на Швейцария, като ангажимент на министерството е да изготви справка за необходимата на болниците  ни медицинска техника.  Проф. Джонов ще отговаря за колаборацията между швейцарските лечебни заведения и Малтийския орден, а с помощта на Българския червен кръст ще се осъществи безмитния внос на даренията, за да се гарантира бърз и прозрачен процес по осигуряване на апаратурата.

 

На срещата е повдигнат и въпроса за реабилитиране на практиката доказани международни специалисти да диагностицират и лекуват в страната ни.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития