Новини - България

Болниците - без пари за надлимитната си дейност през 2016-а
Прочетена: 254 пъти

Министерството на финансите няма да отпусне средства за надлимитната дейност, изработена и отчетена от лечебните заведения в страната през 2016 година. Това става ясно от публикуваната днес стенограма от заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), провело се на 11 април. 

 

Разговорът между надзорниците е кратък, но пределно ясен, затова го публкуваме без корекции:

ПЛАМЕН ТАУШАНОВ: Имам въпрос. Стана 1 април и какво стана със заплащането на тъй наречената надлимитна дейност за миналата година, която казахме, че като се отвори резерва след 1 април ще платим на лечебните заведения?

Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ: Ние писахме писмо на министерство на финансите и те казаха – за надлимитна дейност пари няма да ви дадем. Най-кратко казано е това.

ПЛАМЕН ТАУШАНОВ: Ние не сме поделение на министерството.

Д-Р МИХАИЛ ХРИСТОВ: Прочети Закона за публичните финанси и там пише.

Припомняме, че през януари тази година Надзорният съвет на НЗОК взе решение да изплати надлимитната дейност на болниците със средства от резерва на публичния фонд. Общата сума възлиза на малко над 19,2 млн. лв. и трябваше да бъде преведена на лечебните заведения още през първото тримесечие на годината. В последствие надзорът отложи това за периода след 1 април, за да се съобрази с влизането в сила на новия Национален рамков договор (НРД) за 2017 година.

 

Тогава обаче се оказа, че резервът на публичния фонд е почти напълно разпределен, а в годишния бюджет за болнична помощ се очертава недостиг от над 100-150 мл. лева. Три месеца по-късно вече е ясно, че пари за надлимитната дейност на лечебните заведения през 2016-а няма дори в държавната хазна. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития