Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Болници в Стара Загора заплашиха да скъсат договорите си с НЗОК
Прочетена: 252 пъти

Заради орязани месечни бюджети, лечебните зеведения в област Стара Загора заплашиха да прекратят договорните си взаимоотношения с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обявиха директори на извънредна пресконфереция.

 

За проблема сигнализират осем болници - общинските болници в Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Раднево, частните болници в Стара Загора „Тракия“, „НиаМед“, МБАЛ „МК Свети Иван Рилски“, очен медицински център „Трошев“, Тубдиспансер-Стара Загора, както и районната колегия на съсловната организация в града. Те цитират решение на обществения фонд от 11-ти април, с което се утвърждават общи тримесечни стойности за дейностите в болничната медицинска помощ.

"С въпросното решение пряко се засягат интересите на представляваните от нас лечебни заведения, които през предходната 2016 г. системно бяха лишавани от възможността да получат пълната стойност на изпълнените дейности по индивидуалните си договори поради надвишаване на определените им месечни стойности", се посочва в писмото.

Болничните директори са силно обезпокоени и от факта, че вместо очакваното увеличение на средствата за закупуване на дейности от НЗОК/РЗОК Стара Загора с 8%, месечните стойности на всички изпълнители на болнична медицинска помощ от областта могат да бъдат намалени наполовина.

 

Разпределението на предвидените средства на НЗОК по региони за тримесечието май – юли 2017 г. също драстично ощетява здравните заведения и респективно пациентите в Старозагорски регион, личи от сравнителна таблица, представена днес от подписалите писмото. В графиката се вижда, че на пациент в Стара Загора Здравната каса отпуска за лечение едва 31 лева, докато в Пловдив сумата е 77 лв. на човек, в София - 75 лева, в Плевен - 48 лева, Пазарджик - 38 лева.

"Въпреки че Стара Загора е университетски център и тук се изпълняват сложни по обем дейности и са разкрити лечебни заведения с висок капацитет и с високо ниво на компетентност, финансирането на болничната помощ е на нивото много по-малки региони", твърдят директорите на лечебни заведения.

Болничните ръководства, подписали писмото, са категорични, че при неосигуряване на адекватно финансиране за лечебните заведения за болнична помощ се създава реална опасност НЗОК да се лиши от договорни партньори, изпълнители на болнична медицинска помощ в Област Стара Загора за 2017 година. Управителите на здравни заведения настояват за изменение на определените за периода м. май – юли 2017 година стойности на РЗОК Стара Загора и тяхното увеличаване пропорционално на средствата на болнична медицинска помощ съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година.

Коментари

декември 2021

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития