Новини - България

Болници ще търсят по съдебен път неплатената им надлимитна дейност
Прочетена: 636 пъти

Обща жалба срещу изработената, но неплатена надлимитна дейност за 2016 г., са внесли в Административния съд 15 лечебни заведения, съобщиха от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ).

 

Основанието за жалбата е решението на Надзорния съвет на НЗОК от 21 ноември 2016 г., с което се отпускат над 50 млн. лв. от преизпълнението на здравноосигурителните приходи на касата за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни. Болниците апелират към съда да отмени решението и да издаде задължителни указания към НЗОК да нареди изплащане на пълната дейност за лечение на здравноосигурени пациенти в болница, след като има свободни средства за други пера.

"Вярваме, че само с общи усилия ще успеем да постигнем адекватното заплащане на извършената и отчетена от лечебните ни заведения дейност. Чрез тази обща жалба ние заявяваме, че няма да приемем умишленото ощетяване на болници и пациенти, защото ако не се обединим сега, рискуваме през 2017 финансовите рестрикции срещу нас да бъдат още по-драстични и незаконни", категоричен е председателят на (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев. 

Юристите на сдружението са категорични, че с решението си Надзорният съвет е нарушил почти всички административно-производствени правила при издаването на акта.

"Решението не е оповестено публично, не е  е дадена възможност на заинтересованите лица да се запознаят с информацията и да дадат становища в хода на производството, а самото решение не съдържа мотиви, правно и фактическо основание за издаване, срокове и ред за обжалване", се казва в подадената жалба.

Болниците, които ще търсят изработените си пари, са МБАЛ „Полимед“, МБАЛ „Медикус Алфа“, МБАЛ „Люлин“, МБАЛ „Вита“, СБАЛ „Гръбначен център“, МБАЛ „Света София“, МБАЛ „Тримонциум“, МБАЛ „Света Каридад“, МБАЛ „Ескулап“, МБАЛ „Свети Иван Рилски“, Пловдив, УМБАЛ „Еврохоспитал“, СБАЛАГ „Селена“, МБАЛ „Свети Пантелеймон“, Плевен, МЦ „Фокус“, присъединява се и МБАЛ „Уни хоспитал“, Панагюрище.

 

Очаква се към жалбата да се включат държавни и общински лечебни заведения и затова съдът изрично е помолен да присъединява всички последващи внесени документи срещу същия ответник.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития