Новини - България

Болните от туберкулоза мъже са два пъти повече от жените у нас
Прочетена: 193 пъти

Представителите на силния пол, които страдат от туберкулоза у нас, са двойно повече от представителките на нежния пол. Това обяви по повод Световния ден за борба с туберкулозата д-р Тонка Върлева, ръководител на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и на програма "Превенция и борба с туберкулозата".

 

По думите й в България има устойчива тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, като за 2016 г. тя е 21,3 на 100 000 души. Смъртността от болестта също е ниска и се движи от 1,5 до 2 на сто. Въпреки това в регионите на Плевен, Бургас, София, Ямбол и Видин броят на болните остава по-висок от средния.

"Сред заболелите са над 6 500 лишени от свобода, над 5 500 употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата и над 14 000 лица представители на ромска общност", каза още д-р  Върлева

Миналата година у нас са регистрирани 164 деца с туберкулоза. Над 74% от регистрираните пациенти са с туберкулоза на белия дроб. Над 66% от тях отделят туберкулозни бацили и крият риск за околните контактни лица.

"По данни на Националния регистър по туберкулоза процентът на успешно излекуваните пациенти се увеличава от 80% през 2007 г. до 85% при пациенти, започнали лечение през 2014 г. Имаме трайна положителна тенденция и, забележете, говорим за излекувани, вече здрави пациенти", посочи и заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. 

С финансовата подкрепа на Глобалния фонд и Световната здравна организация през последните 8 години беше осигурено лечението на 235 пациенти с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в специализираната болница в Габрово, където бе изграден специално оборудван сектор за тях, съобразен изцяло с мерките за контрол на инфекцията.

 

През 2016 г. със средства от Глобалния фонд са закупени и раздадени ваучери за храна на пациенти с MDR-TB през целия период на лечение, както и на пациенти с туберкулоза в продължителна фаза от рисковите групи и на пациенти с латентна туберкулозна инфекция от рисковите групи на стойност 143 820 лв., допълват от Министерството на здравеопазването.

 

"Обединени да спрем туберкулозата", е мотото на тазгодишния Световен ден за борба със заболяването. Всяка година в света от туберкулоза се разболяват 10,4 млн. души, а 2 млн. болни умират.

 

В Европа през миналата година са били открити 323 000 нови случая, от които 32 000 са починали. Продължава да е висока заболеваемостта от туберкулоза в Латвия, Литва и Естония, както и в Румъния.

 

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. Важно условие е и пациентите да се придържат стриктно към лечението, което е продължително - от 6 месеца до 1 година.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития