Новини - България

Болни с Хепатит С чакат с месеци животоспасяваща терапия
Прочетена: 831 пъти

"Осъдени на смърт!". Така се чувстват пациентите с Хепатит С у нас, които спешно се нуждаят от най-новото безинтерфероново лечение, покривано от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), алармираха от Сдружение "ХепАктив".

 

С черни маски на главите и вързани ръце болни и техни близки протестираха пред сградата на публичния фонд срещу безхаберието на администрацията. Заради тежките усложнения, до които води болестта, животът на хората в напреднал стадий на болестта виси на косъм, а касата бави протоколите за одобрение на индивидуалните терапии, описа проблема председателят на Сдружение "ХепАктив" Светлана Лесидренска.

"Това са хора с цироза, с рак на черния дроб, с коинфекция с ХИВ и такива, преминали трансплантация, които възможно най-скоро трябва да започнат своята терапия. Вместо това получаваме сигнали от пациенти, че техните протоколи отлежават над три-четири месеца в касата и никой не им дава обяснение какво се случва с тяхното лечение. Призоваваме касата да спре това безумие, защото вече има починали хора сред нас", разказа Лесидренска.

Новите безинтерферонови терапии за лечение на Хепатит С бяха одобрени и включени в основния пакет на здравната каса в края на февруари тази година. Най-големите им предимства са, че почти нямат странични ефекти, подобряват състоянието на 90% от пациентите и са далеч по-евтини от досегашните форми на лечение. За хората в напреднал стадий на цироза, както и за болните със съпътстващи инфекции или онкологични заболявания, терапията е животоспасяваща и затова техните протоколи се одобряват с предимство.

 

Според разписаните правила одобрението трябва да става в рамките на два месеца, но пациенти сигнализират, че чакат решението и повече от три месеца. 

"На 17 юли, когато изтичаха определените два месеца, с майка ми отидохме да разберем какво се случва с нашия протокол, но ни беше отговорено: "Много бързате! Ще чакате три, четири, пет месеца - колкото е необходимо". Изчакахме още малко време и на 4 август подадохме жалба до НЗОК. В нея майка ми написа: "Животът ми зависи от Вас. Вие избирате дали ще живея или ще умра в страшни мъки". Но въпреки това още нямаме отговор", сподели историята на своята майка Десислава.

От здравната каса се ангажираха да разгледат всеки отделен случай на чакащите пациенти, но бяха категорични, че забавяне в обработката на протоколите няма. По думите на Величка Стаменова, началник на отдел "Лекарствени експертизи" в НЗОК и председател на комисия по скъпоструващо лечение, до момента са разгледани документите на около 480-500 души, 220 от които имат назначено лечение. Останалите са отложени за медицински уточнения или за второ експертно становище.

"Няма забавяне. По-скоро напрежението в пациентите е повече. Разбираме, че това е действително дълго чакано лечение, но няма забавяне в обработката на документите и няма откази. Единствено при отлагане срокът спира да тече, изчаква се входирането на нови документи и случаят се разглежда на следващото заседание на комисията. Всички документи до края на месец май вече имат решения и отговорите са върнати към районните каси. Това означава, че ние сме спазили двумесечния срок", изясни позицията на касата Величка Стаменова.

Най-големият парадокс е, че никой не знае колко струва безинтерфероновата терапия и каква част от разходите на здравната каса отиват за лечението, защото то не е планирано в бюджетната рамка за тази година. Затова от Сдружение "ХепАктив" се опасяват, че размотаването на протоколите се прави умишлено с цел икономии.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития