Новини - България

Болестите на щитовидната жлеза придобиват размерите на епидемия
Прочетена: 194 пъти

Около 750 млн. души по света страдат от дисфункция на щитовидната жлеза, което представлява много по-голяма епидемия от захарния диабет, където болните са близо 460 млн. в глобален план. Това обяви председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова на пресконференция по повод Световния ден за борба с болестта на щитовидната жлеза - 25 май. 

"Почти сме свидетели на една епидемия от възли, на една епидемия от рак на щитовидната жлеза, но хубавата новина е, че колкото по-рано се установят тези проблеми, толкова по-доброкачествено протичат и не заплашват по никакъв начин здравето и живота на пациента", категорична е проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев".

В България над 640 000 души или 10.7% от населението са с тироидна дисфункция, близо 1 000 000 (или почти 19 на сто) страдат от някакво автоимунно заболяване, а около 1 400 000 (точно 24.4% от населението) имат възли на щитовидната жлеза, отбеляза още проф. Борисова. В някои случаи болестта е комбинация от две диагнози (например, автоимунно заболяване и възли), но по-често протича безсимптомно, затова е трудно да се каже колко точно българи страдат от проблеми с щитовидната жлеза. 

"Лошото е, че в света съществуват много безсимптомни форми. Човек не знае, че има това заболяване. Няма никакви оплаквания. Националният институт на здравето в САЩ казва, че всеки 5-и американец има хипотироидизъм, т.е. намалена функция. А 60% от тях не знаят, че имат това заболяване", отбеляза проф. Борисова. 

По думите й основните симптоми, които могат да издадат проблеми с щитовидната жлеза, са умора, отпадналост, повишаване на теглото, запек и суха кожа. Проблемът е, че твърде голяма част от хората не обръщат внимание на състоянието си и изобщо не го свързват с нарушена тиреоидна функция. 

"Около 40% от жените, например, живеят с умората и отпадналостта си, без да се консултират с лекар. А в много случаи именно проблемите със щитовидната жлеза водят до трудно забременяване или преждевременно раждане", добави проф. Ковачева. 

Според наличните данни за България, т. нар. възлеста гуша се среща два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете, и притеснява около една четвърт от населението. Приблизително 5-6% от тези хора са с рак на щитовидната жлеза, което означава, че около 90 000 българи са носители или са с диагностициран карцином. И двата пола страдат по равно от повишена функция на щитовидната жлеза, но понижената функция се среща три пъти по-често сред представителките на женския пол.

"Безсимптомният хипотиреодизъм е съизмерим с този, който има клинични оплаквания и ние бихме го разпознали. Що се касае до повишената функция, два пъти по-често е субклиничният хипертиреодизъм и това са най-честите случаи на ритъмни нарушения, които пристигат в кардиологиите. Тогава те откриват, че всъщност в основата на сърдечното заболяване стои нарушение във функцията на щитовидната жлеза, което е недиагностицирано", отбеляза проф. Борисова. 

За да се установят с точност проблемите със щитовидната жлеза, специалистите препоръчват не само хормонален тест, но и подробно ехографско изледване, дори при наличието на най-обикновена умора. 

 

По повод Световния ден за борба с болестта на щитовидната жлеза през целия ден в пространството около Националния дворец на културата ще се организират безплатни прегледи и тестове, за да се информират хората дали е необходимо да посетят ендокринолог. 

 

Подобни тестове могат да се направят и онлайн на щитовиднажлеза.bg.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития