Новини - В медиите

БНТ: Спират лечението на деца с церебрална парализа
Прочетена: 544 пъти

Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София" (СБРДЦП "Света София") ограничи с 30% приема на пациенти заради недостиг на средства, съобщи в сутрешния си блок БНТ. 

 

Проблемът възниква след като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) увеличава цените на клиничните пътеки, без да съобрази това с лимита на лечебното заведение, който също е трябвало да бъде вдигнат с 20-25%. Това автоматично е довело до намаляване на броя на пациентите, а около 30% от децата, нуждаещи се от специализирано лечение, са попаднали в дългия списък от чакащи. 

"В последните шест месеца не получавахме адекватно реимбурсиране от Касата за извършена от нас надлимитна дейност. В последните 8-10 месеца работихме с резервите на болницата, но те приключиха и този месец за съжаление няма финансови средства", споделя пред камерата на националната телевизия управителят на СБРДЦП "Света София" доц. Иван Чавдаров.

Министерството на здравеопазването вече е уведомено за проблема и още вчера е изпратило писмо до Надзорния съвет на НЗОК. В него предлага плащанията по клиничните пътеки за рехабилитация на децата с церебрална парализа да не се извършват опосредствано през районни каси, а да стават централизирано през управлението на НЗОК. По този начин всичко, което болницата изработи, ще й бъде заплатено в пълен обем, убеден е заместник-министърът на здравеопазването и председател на надзора на касата д-р Бойко Пенков.

 

Преди това публичният фонд ще извърши проверка за надлимитната дейност в болницата и след анализ на плащанията ще внесе предложение извършената дейност да бъде заплатена. Това трябва да се случи до края на месеца, обеща Таня Кунева, главен експерт в дирекция "Бюджет и финансови параметри" на НЗОК.

 

Всички предложения за елиминиране на проблемите в СБРДЦП "Света София" ще бъдат разгледани на следващото заседание на надзора на касата, насрочено за 31 август.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития