Новини - В медиите

БНТ: Пушенето на наргиле е вредно, колкото цигарите
Прочетена: 523 пъти

Все повече са младежите, които посягат към наргилето, вместо към цигарите, но учени предупреждават, че този вид тютюн е също толкова опасен за здравето, колкото и никотина, разказва в свой репортаж БНТ.

 

Наргилето е известно като "водна лула", в която навремето са се поставяли билки, треви, листа и корени с лековити свойства или замайващ ефект. В днешно време екзотичното устройство е част от забавленията на младежите и достъпен заместител на цигарите.

 

Димът от тютюна попада в стъкленицата, където водата премахва част от вредните газове и успокоява пушачите, че поглъщат по-малко вредна субстанция. В действителност обаче наргилето е не по-малко опасно от цигарите.

"Оказва се, че при пушачите на наргиле и при пушачите на тежки цигари, вредата върху белия дроб и неговата функция е абсолютно една и съща. Световната здравна организация скоро обяви, че ако един пушач на наргиле престои в затворено помещение, в което пушат цели компании, в рамките на 80 мин., той поема толкова тютюнев дим като обем, който е равен на 30-40 цигари, изпушени една след друга", заяви пулмологът д-р София Ангелова.

Освен това в наргилето има не толкова тютюн, колкото примеси, които са не по-малко вредни за здравето. Децата и младежите не са защитени и срещу развиване на зависимост, тъй като мозъка и нервната им система не са окончателно развити, а сладкия вкус и ароматите провокират сетивата им.

 

Целият репортаж можете да гледате ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития