Новини - В медиите

БНТ: Пловдивски лекари против намаляването на услугите в болниците
Прочетена: 570 пъти

Има неясноти как ще се осъществява приемът и лечението на пациентите в болниците след отпадането на т. нар. лимити, твърдят медици от Пловдив, предаде БНТ.

 

От Районната лекарска колегия (РЛК) в града вече са изпратили запитвания до здравните власти в страната, които да разяснят как точно ще се лекуват пациентите. Според медиците безконтролното и безлимитно правене на изследвания не е възможно. Промените в системата предвиждат вместо лимити, намаляване на обема и цените на някои клинични пътеки.

"Това е абсолютно немислимо и несъстоятелно. Нямам идея как в една недофинансирана систима ще бъдат намалени услугите", коментира пред националната телевизия председателят на РЛК-Пловдив д-р Георги Кръстев.

Затова от пловдивската гилдия настояват за нови правила. Парите на здравната каса да са отделно перо и да не попадат в Националната агенция по приходите, както е сега. Необходима е и промяна в Закона за здравното осигуряване, защото солидарният модел на плащане в момента изобщо не е солидарен за всички. 

"Точно тези, които плащат реалната вноска към обществения фонд, са най-затруднени в техния достъп. Ние сме на солидарния принцип, солидарния модел, но единственият несолидарен участник в обществения фонд е държавата", категоричен е д-р Кръстев.

Медиците са категорични, че само въвеждането на електронна здравна карта, ще спре нецелесъобразното харчене на пари за здраве. Пример за това са данните от Румъния, където след въвеждането на системата дублираните изследвания са намалели с 40%.

"Държавата е най-некоректният платец на здравни осигуровки. Държавата осигурява 4,6 млн. души на половината от здравноосигурителната вноска на минимална заплата. Ако някой има 1000 или 2000 заплата и държавата трябва да внесе 80 или 160 лева здравна вноска, то тя внася някъде около 16 лв. Разликата между 16 и 160 лв. мисля, че е значителна", допълва и д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар.

Целият репортаж можете да гледате ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития