Медицина на бъдещето - Биотехнологии

БНТ: Нов подход в лечението на рака
Прочетена: 634 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

Търсенето на лекарство срещу рака отвори нов фронт. След години усилия, стотици медикаменти и лъчетерапия, световната научна общност стигна до извода, че трябва да промени подхода си. Целта на учените е да накарат раковата клетка сама да се убие. Затова работят и наши учени от Института по молекулярна биология на БАН, разказва репортаж на журналиста Мария Чернева от БНТ.

 

Когато една клетка остарее или е увредена, тя сама включва програмата си за умиране. Процес, в който грижливо преработва и неутрализира всички токсини, които могат да увредят останалите клетки. т.нар. програмирана клетъчна смърт.

"Една от характеристиките на раковите клетки е, че те губят тази си способност, т.е. те стават ракови, защото не са разбрали, че трябва да умрат. Какво е това физиологично отмиране. Ето тази клетка ще умре оркестрирано. През цялото време клетъчното съдържимо остава свързано в тези мехурчета от клетъчна мембрана, разказва доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология.

Сега всички усилия на лекарите е да убият тези клетки с химио или лъчетерапия. Но така смъртта им е насилствена и цялото съдържание на клетките се излива в организма, без да се преработи

"Много често пациентите не преживяват самата химиотерапия, тъй като настъпва едно масово отмиране на туморна тъкан, сериозен процес на възпаление с много последствия за самия пациент, добавя Угринова.

Затова учените от цял свят усилено търсят как да накарат раковата клетка да умре физиологично. И вече имат един заподозрян. HMGB1 белтък, който вероятно пречи на клетката да се самоубие. И тук активно са се заели да докажат вината му.

"Нашите данни показват, че действително, когато този белтък е заглушен, клетките са по-склонни да умират по желания от нас начин, допълни директорът на Института по молекулярна биология.

 И вече имат представа как може да стане това. И дори експериментират дали ще повишат ефективността на някои лекарства. Изследвайки виновният GB белтък, обаче, се натъкват и на друго. Не стига че блокира физиологичната смърт, но включва и механизми, които правят раковите клетки по-жизнени.

"Имат засилен потенциал да оцеляват. Подложени на стрес те съумяват по някакъв начин да игнорират този стрес. Този стрес обикновено е причинен от нас, защото искаме да ги убием, каза още Угринова.

Стресът мобилизира клетката и тя започва да се чисти от всички ненужни и токсични вещества. Чудесно за здравите клетки, но не и за раковите. но пък отваря друг хоризонт - за очистване на нервните клетки при Алцхаймер и повечето невродегенеративни заболявания.

 

Видеото можете да видите ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития