Новини - В медиите

БНТ: Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на 5 града у нас
Прочетена: 108 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на 5 града в страната. Това показва справка на здравното министерство, подготвена за БНТ, съобщава медията.

 

Най-много незаети щатни бройки има в центъра за спешна помощ в София. Там не достигат и медицинските сестри, фелдшерите, акушерките и шофьорите. От началото на годината са назначени 31 лекари. 29 са напуснали.

 

Свободни места за лекари и други специалисти има и в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Бургас. От здравното министерство, съобщават, че са предвидени мерки за решаване на проблема.


В София дежурят средно по 15 екипа на денонощие. Според експерти, обаче за обслужването на града с над 2 млн. жители са нужни 60.

 

От здравното министерство твърдят, чe са осигурили пари за до 50% увеличение на заплатите в Спешната помощ. Предвижда се до 2020-та г. възнагражденията да се увеличат с още 50%. Вече има и обучени парамедици, които са започнали работа в системата. В спешната помощ могат да работят и 70 студенти, записани в специалността "Лекарски асистент" на Факултета по обществено здраве към Медицински университет - София. Първият випуск ще се дипломира догодина.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития