Новини - В медиите

БНТ: Излекуваха ракови метастази за първи път у нас
Прочетена: 3133 пъти

За първи път у нас пациент е излекуван от костни метастази на рак на простатата. С тази новина изненадаха лекарите от Александровска болница, съобщава в свой репортаж БНТ.

 

Специалистите са успели да излекуват свой колега - д-р Максим Малинов, който е започнал лечението си с химиотерапия и операция в Германия. Д-р Малинов лекува карцином на простатата, но ракът е коварен - бързо метастазира и много често има т.нар. биохимични рецидиви, т.е. въпреки оперираната простата резултатите от изследванията се влошават.

"Всички образни изследвания са негативни, не можем да хванем къде е проблема. Тези пациенти обикновено остават нелекувани. В момента работим с универсален туморотропен радиофармацевтик, маркирана с флуор 18 глюкоза, която също произвеждаме в нашия циклотрон. Но за жалост, простатата и още няколко туморни локализации не могат да бъдат диагностицирани с този радиофармацевтик, нито пък техните метастази", разказва пред камерата на националната телевизия доц. Валерия Хаджийска от клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Александровска".

Пациентът е изпратен за диагностика в център в Мюнхен, където използват нов изотоп. И така метастазите лъсват. Оказва се, че се намират на осем места в гръбначния стълб. Когато ги виждат,  лекарите вече могат да предложат лечение. И то е иновативно.

 

Медикаментът съдържа радий 223, който се натрупва само в костните метастази. И облъчва клетките отвътре. След края на терапията резултатите са категорични - няма и една клетка останала от метастазите.

 

Добрата новина за всички е, че по европроект, Александровска болница може да произвежда и тук изотопа за диагностика. Лошата е, че лекарството е много скъпо и все още никой не го финансира. Но се надяват в преговори с касата да променят това.

 

Целият репортаж можете да гледате ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития