Новини - В медиите

БНР: УМБАЛ "Св. Марина"-Варна ще извършва костно-мозъчни трансплантации на деца
Прочетена: 420 пъти

Варненската университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св. Марина" (УМБАЛ „Св. Марина“) ще извършва  костно-мозъчни трансплантации на деца, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от БНР. Първите процедури ще бъдат извършени под наблюдението на руския проф. Игор Резник, който в момента ръководи научна лаборатория в университетската болница "Хадаса" в Йерусалим.

 

След като Министерството на здравеопазването финансира „Св. Марина“, и след като увеличихме финансирането за костно-мозъчни трансплантации при деца, сега го увеличаваме за костно-мозъчни трансплантации при възрастни, в „Св. Марина“ до дни ще бъдат готови с белите стаи, климатизациите и т.н. Проф. Резник, който е техен гост, заедно със специалисти от „Св. Марина“, започват да ги правят, обяви заместник-министърът..

 

До момента единствената клиника у нас, в която се извършваше тази високоспециализирана дейност, е Специализираната болница по детска онкохематология в София. В последната година обаче работата й беше силно затруднена заради масово напускащите квалифицирани кадри.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития