Новини - В медиите

БНР: От началото на годината 152 медикамента са изключени от позитивния лекарствен списък
Прочетена: 388 пъти

От началото на годината от Позитивния лекарствен списък са изключени 152 лекарства. Изключването на медикаменти от списъка се налага както заради изтекли разрешения за употреба у нас, така и заради движението на цените в сравнителен план с европейските страни и изискването да се вземе най-ниска цена. Това обясни за БНР – Програма "Хоризонт"  председателят на Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти проф. Николай Данчев.

 

По думите му лекарства отпадат и заради нисък пазарен дял.

Явно лекарите имат традиции в изписването по търговски марки, а не по международно непатентно име и дори много евтини референти не могат да се наложат на нашия фармацевтичен пазар при лекарствата, които се реимбурсират за домашно лечение, каза той.

Проф. Данчев обясни, че българският пациент е в голяма степен защитен да не остане без нито едно лекарство от дадена група в своето лечение, защото по закон фирмите са длъжни да уведомяват Министерство на здравеопазването година и половина преди изтеглянето на даден медикамент от пазара и търсенето на негов заместител.

 

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития