Новини - В медиите

БНР: Марешки е призован в специализираното звено "Антикорупция", за да бъде обвинен в изнудване
Прочетена: 96 пъти
Снимка: ПП "Воля"

Веселин Марешки е призован в специализираното звено "Антикорупция", за да бъде обвинен в изнудване, съобщава БНР. Ден след него, обвинения за същото ще бъдат повдигнати на още двама депутати от "Воля", подпомагали, според прокуратурата, Марешки да притиска представители на бизнеса с лекарства.

 

От държавното обвинение обясниха за схемата, че покрай друго разследване срещу Марешки - прокурори във Варна, попадат на данни, че през 2012 година той взима решение да наложи монопол в аптекарския бизнес. Реализацията започва година и нещо по-късно, когато негов близък по партийна линия оглавява Изпълнителната агенция по лекарствата и назначава подходящите служители, които, започват целенасочени проверки срещу апетитни аптеки и цели аптечни вериги.

 

Според разследването от есента на 2012 година до край на 2015 година във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки иги принудил - да му продадат част или целия си бизнес.

 

Други пък били принуждавани да зареждат - при доста неизгодни условия от склада за лекарствени продукти на настоящия заместник - председател на Парламента. Управител на склада е другият депутат с предстоящо обвинение Пламен Христов. Освен това Христов и Кръстина Таскова от "Воля" в различни конфигурации участвали в натиска и изнудването над фармацевти, твърдят от прокуратурата. И тримата отричат тези обвинения, а Марешки видя в прокурорския интерес към себе си и партията си - дългата ръка на конкуренцията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития