Новини - България

БЛС застава зад медиците в ТЕЛК
Прочетена: 267 пъти

Необходима е цялостна реформа в административната уредба на Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), категорично е ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС).

 

Съсловната организация застава твърдо зад работещите в системата медици по повод отменените от Върховния административен съд (ВАС) текстове в Наредбата за медицинската експертиза, което блокира работата на комисиите. 

"От три години поставяме въпроса за работата на ТЕЛК и усложнената административна уредба, с която се работи там. Правните недомислици създават напрежение сред лекарите, недоволство сред пациентите и са основа за негативно отношение на обществото към хората с ТЕЛК-ови решения. Многократно изпращахме писма до здравното министерство с искане представители на лекарския съюз да бъдат включени в работни групи, които детайлно да разгледат постъпилите предложения за промени в наредбата. БЛС обработи предложения на колеги, работещи в ТЕЛК от страната, и представи концепция за цялостна промяна, с която да се улесни работата на лекарите и да бъдат премахнати административните пречки пред пациентите", коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Лекарският съюз алармира, че ощетени от неработещата административна уредба на ТЕЛК са не само пациентите, които регулярно се сблъскват с необясними и нелогични казуси, но също така и специалистите, работещи в териториалните комисии.

 

Решението на ВАС е добър повод да се обърне внимание на цялата нормативна уредба на ТЕЛК и в спешен порядък  да бъде напълно променена, категоричен е д-р Грозев.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития