Новини - България

БЛС се обяви срещу рекламен плакат на НЗОК за пръстовия автентификатор
Прочетена: 292 пъти

“Със свое решение, взето на заседание от 16.09.2016 г., Управителният съвет на Българския лекарски съюз категорично не приема предприетата в медиите кампания за популяризация на пръстовия автентификатор като средство за достъп до медицинска помощ, предпазващо неправомерното разходване парите на пациентите и водещо до „повишаване качеството на медицинската помощ”. Това се казва в прессъобщение на съсловната организация до медиите.

 

Според ръководството на БЛС, „с тази кампания редица публични лица, без да си дадат сметка за негативните последици върху системата, умишлено правят неверни внушения, че медицинските специалисти злоупотребяват по един или друг начин с интересите на пациентите си, получават незаслужено възнаграждение и ощетяват фонда на Националната здравноосигурителна каса“.

Подобно уронващо престижа и доброто име на лекарите поведение, демонстрирано от органи и институции, е недопустимо и дълбоко вредно. Нещо повече – то провокира незаслужена агресия от страна на пациентите към колегите ни и е мотив за разочарование при упражняване на медицинската професия, коментират от съсловната организация.

Според БЛС, въвеждането на пръстовия автентификатор, освен спорно, с оглед правата на гражданите и осигуряването на трансграничната здравна помощ, е пореден опит да се отклони вниманието от системното недофинасиране в сектора на здравеопазването, провокиращо негодуванието на пациентите и подтикващо лекарите ни към емиграция.

Пръстовият автентификатор е количествен показател, който не може да влияе по никакъв начин върху качеството на лечението, както е записано в рекламния плакат на НЗОК, посочва ръководството на съюза.

От УС на БЛС информират още, че съществуват „три неопровержими факта, които не се знаят от обществото и за които умишлено не се говори от страна на органите и институциите, накърняващи престижа на съсловието“:

  1. Българските лекари осигуряват качество на световно ниво с двойно по-малък от средноевропейския ресурс за здравеопазване;
  2. България е сред страните с най-лесен достъп до здравеопазване;
  3. Горните два факта са изцяло за сметка на личните усилия на колегите ни.

 

Позицията на Лекарския съюз завършва с обръщение към цялото общество, в което се зазаявява, че българските лекари не са престъпници, „източващи“ здравната каса, и че не приемат опитите за противопоставяне на съсловието с техните пациенти.

Ние сме лекари по призвание, ние сме тук, отдадени на каузата - Грижа за здравето  и спасяване на  човешки живот!, завърша писмото.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития