Новини - България

БЛС: Съществува реална опасност преговорите по НРД-2018 да бъдат провалени
Прочетена: 137 пъти
Снимка: pixabay.com

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоено от забавянето на преговорите за подписване на Националния раков договор (НДР) за 2018 г., съобщиха от съсловната организация на лекарите.

 

"В изпълнение на чл. 54, ал. 1 на Закона за здравното осигуряване, преговорният процес между БЛС и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за изготвяне на НРД за медицински дейности за 2018 г. трябваше да започне след внасяне на проектобюджета на НЗОК за разглеждане в пленарна зала, което се случи в началото на месец ноември. БЛС многократно изрази своята готовност за започване на процедура по изготвяне на параметри по НРД 2018, като неведнъж апелира към управителя на НЗОК и председателя на Надзорния съвет  (НС) на касата да се пристъпи към изработване на проект за рамков договор 2018. Независимо от изявленията на г-н Плочев в медиите, че преговорният процес между страните по договор е стартирал, такъв към днешния момент не е налице", отбелязват от БЛС.

 

Оттам припомнят още, че срокът за подписване на НРД-2018 е до 28 февруари 2018 г. и това време е изключително кратко и ще се окаже недостатъчно, предвид огромното количество текстове за промени в нормативни документи и в цялостните параметри по изготвянето на нов рамков договор.

 

"Крайно притеснени сме от случващото се в системата и считаме, че съществува реална опасност в навечерието на председателството на Европейския съюз (ЕС), преговорите за НРД 2018 да бъдат провалени, поради липса на ангажираност от страна на НС на НЗОК и управителя на касата. Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването и ще предизвика крайно недоволство в цялото лекарско съсловие", категорични са от БЛС.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития