Новини - България

БЛС: Резервът на касата да бъде 5% и да се отваря само при извънредни ситуации
Прочетена: 90 пъти
Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява за промени в нормативната уредба, засягащи бюджета на Здравната каса, стана ясно на пресконференция на съсловната организация. Предложението на лекарите е резервът на касата да се определи в размер на 5% от събраните приходи и да не се разпределя още в началото на годината, а само и единствено при извънредни ситуации като природни бедствия, тежки производствени аварии, пътнотранспортни произшествия с много пострадали, бежанска вълна и други непредвидени събития със сериозни последици и масов обсег.

 

Също така БЛС ще предложи надсъбраните средства от НАП да се включат към резерва на касата и да се разпределят пропорционално на първоначално определените в бюджетните параграфи по дейности и плащания. Така ще бъде изначално избегната възможността резервът „да влиза в употреба“ много бързо и при първия появил се дефицит на средства в системата, което в последните години се превръща в практика, смятат лекарите. Пропорционалното разпределение на надсъбраните средства ще гарантира справедливост за всички – за болниците, за работещите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и за пациентите. Положителен ефект ще има и за другите пера в бюджета, като медицински изделия например.  

„Понятието „надлимитна дейност“ е финансов и политически позор“, категоричен бе председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

По неговите думи непрекъснатото напрежение в системата се отразява негативно както на лекарите и останалия медицински персонал, така и на пациентите. Ето защо то трябва да изчезне и това е напълно възможно с предлаганите от съсловната организация предложения  за  Бюджет 2018 на НЗОК, обобщиха от ръководството на БЛС днес.

            

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития