Новини - България

БЛС: Психично болни остават без лекарства за месец след хоспитализация
Прочетена: 376 пъти

Психично болни остават без медикаменти за около месец след изписването им от психиатрични отделения. За това алармират от Български лекарски съюз в писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов. В писмото са зададени редица въпроси, свързани с работата на медиците заради „неясните процедури при изписване на пациенти, преминали стационарно лечение в психиатричните отделения“.

 

В него се припомня, че стационарната психиатрична помощ в България се финансира не по системата на клиничи пътеки от НЗОК, а от Министерството на здравеопазването. В тази връзка лекарите разясняват:

„Болните, преминали през стационарно лечение и изписани от отделенията, не получават поддържащо лечеие за периода след хоспитализацията. Не са изключени случаи, в които по време на хоспитализацията се налага смяна на лечението за психичното заболяване. След изписването от отделението, болните имат право на контролен преглед. При този преглед, както и по време на престоя в ЦПЗ, не е регламентиран механизъм за издаване на протоколи за медикаменти. Протоколи за лечение с медикаменти се издават от амбулаторните психиатрични служби, където пациентите се насочват с направление МЗ-НЗОК № 3. Същото може да бъде получено (съгласно действащите правила) след изтичане на 30-дневния срок след хоспитализацията. Въз основа на епикризите личните лекари могат да изписват частично реимбурсираните медикаменти. Получава се конфликт, при който болните остават без необходимите им медикаменти (предписвани с протокол) за около месец, което може да рефлектира върху ефекта от болничното лечение“.

В тази връзка лекарите молят да получат указания от касата каква процедура да се спазва след изписването на пациентите от психиатрично отделение, с цел да могат да продължат започнатото в стационарно лечение в случаите, когато медикаментите имат режим на предписване с протокол и задават редица въпроси.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития