Новини - България

БЛС предлага Денят на спасението да стане международен
Прочетена: 397 пъти

Паметта на загиналите медицински специалисти при изпълнение на служебните им задължения да се чества не само в България, но и в целия свят, предлага Българският лекарски съюз (БЛС) в официално писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

"В гражданската война в Сирия над 600 лекари досега са загинали при бомбардировки над лечебните им заведения. В Сиера Леоне починаха около 500 лекари, заразени с ебола от своите пациенти, но потушиха страшната епидемия (...). Хиляди самоотвержени лекари, медицински сестри, санитари и други жертвоготовни хора са загинали (...) поради същата благородна причина, която изисква нашето най-дълбоко признание и благодарност: Човеколюбието", се казва в обръщението на съсловната организация до българския премиер.

Молбата на БЛС е правителството да предложи на Световната здравна организация (СЗО) и международната организация "Лекари без граници" да обявят нашия Ден на спасението - 15 август, за международен.

 

Обръщението е подписано от участниците в 12-ия по ред ритуал в памет на загиналите медицински служители, който се проведе вчера пред паметника медицинските чинове, загинали във войните, разположен пред Военномедиинска академия (ВМА).

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития