Новини - България

БЛС: Патологът от КОЦ-Пловдив е наказан незаконно
Прочетена: 551 пъти

Заповедта, с която министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов отне лекарските права на патолога д-р Петко Маслев от КОЦ-Пловдив, е незаконосъобразно, защото няма доказано престъпление. Такова е становището на Българския лекарски съюз (БЛС) по повод действията на министъра след скандалните разкрития за съмнителни операции на онкоболни в лечебното заведение, излъчени в репортаж на "Господари на ефира".

"Приемаме за недопустимо използването на недоказани твърдения за извършени административни нарушения, без конкретно административнонаказателно производство и без неопровержимо установена вина, с цел бламиране на един или друг лекар, конкретно или произволно лечебно заведение. За пореден път ОТБЕЛЯЗВАМЕ, че подобно поведение всява неоправдан страх в обществото, петни медицинската професия и вреди на системата на здравеопазване", е официалната позиция на съсловната организация.

Съюзът протестира и срещу факта, че д-р Маслев е бил санкциониран за "повторност" в пълно противоречие с разпоредбите на Закона за здравето, където ясно е записано, че "повторно е нарушение, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за нарушение от същия вид".

"Оказва се, че е наложена най-тежката принудителна мярка, отнето е конституционното право на труд, на упражняване на професия, на едно лице, чието предполагаемо деяние не е установено по предвидения ред. Липсата на административнонаказателно производство по установяване на съответното деяние и съставлява ли то нарушение по смисъла на чл. 6 от Закона за административните нарушения и наказания е лишило д-р Маслев от право на защита, по смисъла на чл. 13 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Напомняме, че за подобни нарушения на цитираната разпоредба Република България е осъждана многократно от Европейския съд по правата на човека", заявяват от БЛС.

С тези мотиви съсловната организация настоява за незабавно оттегляне на заповедта, с която лекарските права на д-р Маслев бяха отнети за срок от две години.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития